یکی از روش‌های بسیار مفید برای حفظ سلامت بدن، مصرف دانه‌های طبیعی است. مصرف این خوردنی‌های پرخاصیت در اوقات فراغت و به میزان متعادل می‌تواند مواد ضروری برای رشد و قدرت اعضای بدن را تامین کند. مصرف دانه‌های خوراکی یکی از ضروریات در رژیم غذایی انسان است و نباید آنها را از برنامه‌های تغذیه‌ای حذف کرد. دانه‌ها، منبع غنی از آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها هستند که مصرف تمام انواع آنها برای سلامت بدن و ذهن حیاتی است.یکی از این دانه های پر خاصیت تخم کدو است.1


ارزش غذایی تخم کدو

با توجه به تحقیقات بخش کشاورزی، در ادامه ارزش غذایی تهیه شده برای یک فنجان تخم کدو  تعیین شده است.

1 فنجان تخم کدو  (64 G) دارای :

285 کالری
کل چربی 12.42 گرم
چربی اشباع شده 2.349 گرم
چربی 3.860 گرم
کلسترول 0 میلی گرم
سدیم 12 میلی گرم
پتاسیم 588 میلی گرم
کربوهیدرات 34.40 گرم
فیبر رژیمی 11.8 گرم
شکر 0 گرم
پروتئین 11.87 گرم
ویتامین A 40 IU،
ویتامین C 0.2،
کلسیم 35 میلی گرم،
آهن 2.12 میلی گرم


خواص تخم کدو برای سلامتی


تخم کدو ضد افسردگی است
براساس تحقیقی که در نیوزیلند صورت گرفته, تعداد افرادی که از افسردگی رنج می برند به طور قابل توجهی افزایش یافته است. تخم کدو به استراحت ذهن کمک می کند. تخم کدو حاوی ال - تریپتوفان است که در کاهش افسردگی و بالا بردن حالت ذهن نقش دارد به سنتز گابا کمک می کند که اضطراب را کاهش و حالت روحی را تقویت می کند.2

به کاهش وزن و هضم غذا کمک می‌کنند
فیبر موجود در تخم کدو به حفظ وزن مناسب بدن کمک می‌کند، چون باعث می‌شود شخص مدت طولانی تری سیر بماند. علاوه بر این، مصرف فیبر سلامت گوارشی را ارتقا می‌دهد.

سیستم ایمنی را تقویت می‌کند
روغن تخم کدو حاوی مقادیر زیادی ویتامین E و دیگر آنتی اکسیدان‌ها است.

ویتامین E به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و سلامت عروق خونی را حفظ می‌کند.

به حفظ سلامت زنان در دوران بارداری کمک می‌کند
تخم کدو منبع غنی زینک محسوب می‌شود. هر ۱۰۰ گرم تخم کدو حاوی ۷/۹۹ میلی گرم ماده‌ی زینک است.

به توصیه‌ی محققان، مردان ۱۹ سال به بالا روزانه باید ۱۱ میلی گرم زینک دریافت کنند. این مقدار در مورد زنان ۸ میلی گرم است.

طبق ارزیابی‌های سازمان بهداشت جهانی، ۸۰ درصد از زنان در سراسر دنیا از کمبود زینک رنج می‌برند. کمبود این ماده، باعث تغییر در سطح هورمون‌های مرتبط با شروع زایمان می‌شود.

متخصصان تغذیه به زنان باردار توصیه می‌کنند در دوران بارداری زینک مصرف کنند.

مصرف زینک برای عملکرد ایمنی بدن و جلوگیری از عفونت‌های رحمی ضروری است. همه‌ی این موارد در زایمان پیش از موعد نقش دارند.

برای سلامت پوست و چشم‌ها مفید است
تخم کدو منبع غنی آنتی اکسیدانی به نام اسکوالین، شبیه به ماده‌ی بتا کاروتن (رنگدانه‌ی قرمز-نارنجی موجود در گیاهان و میوه‌ها و پیش ساز ویتامین آ) است.
اسکوالین به همه‌ی بافت‌های بدن نفوذ می‌کند و از قرار معلوم در محافظت از پوست در برابر اشعه‌های فرابنفش و دیگر انواع تابش پرتوی نقش دارد.

تحقیقات بر روی حیوانات نشان داده اسکوالین احتمالاً نقش مهمی در سلامت چشم‌ها دارد.3

کاهش احتمال ابتلا به برخی سرطان‌ها
رژیم‌های سرشار از تخم کدو احتمال ابتلا به سرطان معده، سرطان پستان، سرطان ریه، سرطان پروستات و سرطان روده‌ی بزرگ را کاهش می‌دهد. در یک مطالعه‌ی مشاهده‌ای، مصرف تخم کدو توانست احتمال ابتلا به سرطان پستان را در زنان یائسه کاهش دهد. همچنین لیگنان موجود در تخم کدو می‌تواند در پیشگیری و درمان سرطان پستان مؤثر باشد.

براساس یک مطالعه‌ی درون‌کشتگاهی (آزمایش‌هایی که به‌جای به‌کار بردن جانداران زنده، بخشی از بدن آنها مانند یاخته‌هایشان یا بافت‌هایشان را در محیط آزمایشگاهی کشت می‌دهند)، مکمل محتوی تخم کدو می‌تواند سرعت رشد سرطان پروستات را کاهش دهد.

کمک به سلامت پروستات و مثانه
تخم کدو می‌تواند در کاهش علائم هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) مؤثر باشد. در این بیماری غده‌ی پروستات بزرگ و موجب بروز اختلالاتی در دفع ادرار می‌شود.

مصرف تخم کدو می‌تواند علائم ناشی از هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات را کاهش دهد. در مطالعه‌ای بر روی بیش از ۱۴۰۰۰ مرد، تأثیر مصرف تخم کدو بر این بیماری بررسی شد. پس از یک سال مصرف تخم کدو، علائم این بیماری در مردان کاهش یافت و کیفیت زندگی‌شان بهبود پیدا کرد.

مصرف تخم کدو یا مکمل‌های آن می‌تواند به درمان علائم سندروم مثانه‌ی بیش‌فعال کمک کند. براساس یک مطالعه، مصرف مکمل محتوی ۱۰ گرم از عصاره‌ی تخم کدو در روز توانست به بهبود عملکرد دستگاه ادراری در ۴۵ مرد و زن مبتلا به سندروم مثانه‌ی بیش‌فعال کمک کند.

کمک به سلامت قلب
تخم کدو منبع خوبی برای تأمین آنتی‌اکسیدان‌ها، منیزیم، روی و اسیدهای چرب سالم است که همه‌ی آنها به سلامت قلب کمک می‌کنند. مطالعات جانوری نشان می‌دهد روغن تخم کدو می‌تواند در کاهش فشار خون و کلسترول خونِ بالا مؤثر باشد که دو عامل مهم در افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند.

براساس مطالعه‌ای که روی ۳۵ زن یائسه انجام شد، مکمل‌های روغن تخم کدو توانست در بازه‌ی ۱۲ هفته‌ای فشار خون دیاستولیک را ۷٪ کاهش و کلسترول خوب خون (HDL) را ۱۶٪ افزایش دهد.

برخی مطالعات نشان می‌دهند که آنزیم‌های نیتریک اکسید موجود در روغن تخم کتان مسئول تأثیرات مثبت آن بر سلامت قلب است. نیتریک اکسید با انبساط رگ‌های خونی به گردش خون کمک و از رشد پلاک‌ها در سرخرگ‌ها جلوگیری می‌کند.

کاهش قند خون
مطالعات جانوری نشان می‌دهند کدوتنبل، تخم کدو، پودر تخم کدو و آب کدوتنبل می‌تواند موجب کاهش قند خون شود. این امر در بیماران مبتلا به دیابت اهمیت چشمگیری دارد، زیرا این افراد سخت تلاش می‌کنند تا سطح قند خون‌شان را کنترل کنند.

براساس برخی مطالعات افزودن آب کدوتنبل یا پودر تخم کدو می‌تواند سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش دهد. براساس مطالعه‌ی مشاهده‌ای که روی بیش از ۱۲۷۰۰۰ مرد و زن انجام گرفت، داشتن رژیم غذایی سرشار از منیزیم توانست احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را در مردان ۳۳٪ و در زنان ۳۴٪ کاهش دهد. البته برای تأیید تأثیرات مثبت تخم کدو روی قند خون به مطالعات بیشتری نیاز است.

کمک به خواب راحت
اگر مشکل خواب دارید، مصرف مقداری تخم کدو قبل از خوابیدن شاید بتواند به شما کمک کند. تخم کدو سرشار از تریپتوفان است. تریپتوفان اسید آمینه‌ای است که در خوابیدن مؤثر است. مصرف روزانه تقریبا ۱ گرم تریپتوفان می‌تواند به خوابیدن کمک کند. البته برای تأمین ۱ گرم تریپتوفان باید نزدیک به ۲۰۰ گرم تخم کدو بخورید.

زینک (روی) موجود در تخم کدو می‌تواند در تبدیل تریپتوفان به سروتونین و درنهایت تبدیل به ملاتونین مؤثر باشد. ملاتونین هورمونی است که موجب تنظیم چرخه‌های خواب‌ می‌شود.

همچنین تخم کدو منبع خوبی از منیزیم است. منیزیم خود به خواب راحت کمک می‌کند. برخی مطالعات جزئی نشان می‌دهند که مصرف مکمل‌های منیزیم می‌تواند کیفیت و کمیت خواب را در افرادی که سطح منیزیم پایینی دارند، بهبود دهد.4

کاهش اضطراب
تخمه کدو برای کاهش و درمان استرس و اضطراب موثر است زیرا حاوی اسید آمینه ال تریپتوفان است که به سنتز سروتونین در بدن کمک می کند. سروتونین ماده شیمیایی است که روی خلق و خو و جلوگیری از افسردگی تاثیر مثبت گذاشته و خواب را بهبود می بخشد.

آرتریت
آرتریت بیماری التهاب مفاصل است که خطر ابتلا به آن با بالا رفتن سن افزایش می یابد. خواص ضدالتهابی روغن تخمه کدو باعث کاهش التهاب ناشی از آرتریت شده و اثر آن از بسیاری از داروی های شیمیایی بیشتر است.

ضد انگل
تخمه کدو دارای خواص ضد انگلی قوی است و با پاتوژن ها که عامل عفونت های مختلف می باشد مبارزه کرده و انگل های روده را از بین می برد.

انرژی بخش
تخم کدو یک میان وعده عالی و پرانرژی است که سرشار از آهن و پروتئین بوده و مصرف آن به ویژه در بدنسازان و ورزشکاران و قبل از تمرینات ورزشی بسیار مفید می باشد.

هشدار: مصرف بیش از حد تخم کدو به دلیل کالری بالا باعث افزایش وزن می شود.

مفید برای لاغری
تخمه کدو سرشار از مواد مغذی از جمله فیبر فراوان است و کمک می کند فرد مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشد.

مصرف تخمه کدو متابولیسم بدن را نیز بهبود بخشیده و به درمان نفخ و یبوست کمک می کند که همه این عوامل آن را به یکی از دانه های عالی برای کاهش وزن تبدیل کرده است.

برای کاهش وزن توصیه می شود روزانه 1 تا 2 قاشق غذاخوری تخمه کدو مصرف شود.

درمان بی اختیاری ادرار
کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی روی عضلات کف لگن تاثیر منفی می گذارد و آن ها را ضعیف می کند که به بی اختیاری ادرار منجر خواهد شد. تخمه کدو برای تقویت عضلات کف لگن مفید بوده و این عارضه را برطرف می کند.5


پی نوشت:
1.www.jadidtarin.com
2.www.namnak.com
3.www.yjc.ir
4.www.chetor.com
5.www.saednews.com